UX Sofia 2023 Дигитално благоденствие

Минало събитие, проведено на 15, 16 и 17 ноември 2023 г., София.

Програма

Всички часове са EET.

15 ноември

2 полудневни работилници
9:00 – 13:00 и 14:00 – 18:00

 

16 номеври

2 полудневни работилници
9:00 – 13:00 и 14:00 – 18:00

 

17 ноември

Семинарен ден с разговори и дискусии
9:00 – 18:00, на място и онлайн.

Ден 1

 

Клиника за ползваемост НА ЖИВО

9:00 - 13:00 EET Севил Рахимова, Йосиф Генчев, Борис Маринов На живо

 

Дизайн на графичен интерфейс или четири истории от света на диска

14:00 - 18:00 EET Борил Караиванов, Антония Гласкова, Адриана Тонева На живо

Ден 3

Регистрация

9:00-9:30 EET

 

Откриване

9:30-09:50 EET Явор Стоилов, Делянка Сиракова На живо

Почивка

10:50-11:20 EET

 

Дом, сладък (и умен) дом: Дигитално благоденствие без ограничения

11:20-11:45 EET Димо Георгиев, Яна Стоянова На живо

 

Апликация с универсални решения за всеки пазар

12:10-12:35 EET Дамян Попов, Димитър Михайлов На живо

Обедна почивка

12:35-13:30 EET

Почивка

14:30-15:00 EET

Почивка

16:00-16:30 EET

 

Закриване

17:30-18:00 EET Делянка Сиракова, Явор Стоилов На живо

 

UX Sofia Парти

20:00 EETНа живо

За събитието

UX Sofia е международна конференция на тема потребителско изживяване или UX (User Experience) с фокус върху дизайн, ползваемост и потребителски проучвания. Организира се от Лукрат.

Дигитално благоденствие

Темата на това 12-то издание на събитието е дигиталното благоденствие.

Дигиталните технологии са част от нашия живот и пряко или косвено влияят на психическото и физическото ни здраве. Ефектът им върху благосъстоянието ни е както положителен, така и отрицателен. От една страна, дигиталните технологии ни помагат да изпълняваме различни задачи и дейности по-бързо и по-лесно и правят живота ни по-удобен, ефикасен, свързан и приятен. От друга страна, могат да доведат до намалена концентрация, по-ниска производителност, смущения в съня, социална изолация и емоционално страдание. Съществуват и опасения относно поверителност, дезинформация и изместване от работа.

В идеалния случай дигиталните технологии би трябвало да оптимизират живота на хората. Машините се занимават с рутинни задачи, а ние се съсредоточаваме върху стратегическите аспекти на работата и живота и извличаме повече удоволствие от хобитата и интересите си. Дигитлното благоденствие на хората се определя от равновесието между машинните и човешките дейности.

Две страни са отговорни за поддържането на този баланс: ползватели и създатели.

Ползвателите (индивидуални потребители) могат да задават лични граници между дейностите си офлайн и онлайн, като периоди без технологии, ограничаване на времето пред екрана и отделяне на време за физически дейности, хобита и взаимодействия лице в лице. Дигиталното благоденствие също така включва добра дигитална хигиена – човек трябва да осъзнава понятия като поверителност, сигурност, дезинформация и етични проблеми. В допълнение, хората могат да практикуват и дигитална детоксикация чрез откъсване от социалните медии, изключване на известия, прекарване време на открито, занимания с офлайн хобита и упражняане на вниманието.

Създателите (компании, дизайнери и разработчици) могат да насърчават дигиталното благоденствие чрез създаване на технологии, които пряко насърчават здравословни навици за използване; например функции, които проследяват времето на екрана, предоставят напомняния за почивки и предлагат настройки за ограничаване на известията. Те могат също да дават приоритет на поверителността и защитата на данните, за да гарантират, че потребителите се чувстват сигурни и защитени ползвайки техните продукти.

По-важното е, че производителите могат да възприемат човеко-центристки подход към технологиите, който цели взаимно разбиране между хора и машини. Ако целта на една технология е да оптимизира живота на хората, тя трябва да разбира тяхната работа, дейности, навици и интереси. Тъй като местата и начините, по които работят и действат хората се различават, технологиите трябва да са наясно с контекста и да могат да се нагаждат към личните особености, нужди и желания. Като създават технологии, които опознават индивидите, съответно формират поведението си и предлагат помощ уважително по ненатрапчив начин, производителите могат да благоприятстват изграждането на здравословна връзка между хората и машините.

Практикуващите UX имат голяма роля за бъдещето, в което софтуерът ще отразява и разбира хората.

UX Sofia 2023 ще се фокусира върху практики, решения и примери за дизайн, които насърчават дигиталното благоденствие. Заедно ще търсим начини, по които можем да подобрим:

  • Физическо здраве,
  • Емоционално и психическо здраве,
  • Социални връзки,
  • Информационна и медийна грамотност,
  • Дигитална грамотност и умения,
  • Финансова грамотност и умения,
  • Поверителност и сигурност,
  • Производителност и управление на времето.

(Този текст е подготвен с помощта на изкуствено-интелигентни езикови инструменти.)

Целта на UX Sofia винаги е била да разширява уменията и да изгражда знания в областта на дизайна, потребителските проучвания и комуникацията с потребители. Тази цел не се променя. Тази година ще разширим хоризонтите си, като се фокусирахме върху дизайн, който помага за потребителското благополучие, благосъстояние и благоденствие.

Място

Парк хотел Витоша, София

Намира се в Студентски комплекс в южната част на София, ул. „Росарио“ 1.

Почетни спонсори

MentorMate
Smule

Материални спонсори

Paysafe

Партньори

Българска фондация биоразнообразие
Фигмайстор
4аХолидей
Инфраджистикс
Softuni
Design WeekEnd
Тук-Там
UX Bulgaria
Streamer
Rosenfeld
Participants

Изложители

Addit
Некст Баскет
Българска фондация биоразнообразие
Фигмайстор
Paysafe
MentorMate