Сесия на конференциятаДен 3 (07 юни, 2024)12:10-13:20 EETИздание: 2024

Панел UX Стратегии

Защо като професионалисти често се чувстваме “на заден план”?
Не един или двама юексъри са се чувствали подценени или съвсем откровено пренебрегнати. Имали ли сте усещането, че в екипа или компанията, за която работите, че UX се възприема като второстепенна дейност?

  • На дизайна се гледа като на допълнителна работа, която трябва да “поразкраси” интерфейса след като продуктът вече е измислен и накоден.
  • На проучванията с потребители, когато изобщо се правят, се гледа като на първото нещо, което може да се зареже.
  • На съдържанието се гледа като на нещо, което ще “оправи” пропуските, било то с документация или съобщения в интерфейса.

Имаме нужда да говорим за това.
В тази панелна дискусия ще се опитаме да разберем защо се стига до подобно отношение. Ще потърсим начини за промяна – дали на себе си или на компаниите. Даниел Дунгьов ще води разговора в две основни посоки:

  • Как UX дизайнът да си спечели “място” на масата?
  • Какво е UX водена инициатива в една организация и как се води такава инициатива?

Ще се поучим от хора с опит.
Ще чуем мненията и съветите на хора от бранша, които са натрупали опит борейки се с подценяването и пренебрегването:

През цялото време ще можете да задавате въпроси на живо в Sli.do.


Тезата на водещия

Как да намерим място на масата?
Отговорът трудно може да бъде прост, но ще се опитам да го сведа до такъв. От край време UX дизайнът изпитва затруднение да бъде чут. Израствайки в моята собствена кариера научих над кои неща трябва да се фокусираме, за да успеем и кои са грешките, които масово правим. За бизнеса все още сме хората, които “рисуват” и има причина за това. Често, много дизайнери продължават да се фокусират над потребителското изживяване и в опиянението си от това, забравят, че насреща стои организация, която трябва да се издържа.

Винаги има как да бъде създадено незабравимо изживяване, нещо да се подобри. Ако това усилие не даде нужната възвръщаемост в момента, в който се намира организацията, то не си заслужава. Формулата е проста: приходи минус разходи. Организацията има нужда от повече пари, отколкото харчи. Парите са езикът, който изпълнителните директори говорят и ние трябва да научим този език. Продуктовите мениджъри са добре уважавани и имат глас, защото мислят точно за това – и ние трябва да се научим да го правим. Трябва да спрем да оцветяваме екселските таблици и да започнем да ги пълним с данни.

UX инициативи
UX инициативите са проекти, водени от дизайнерите в една организация. Проекти, в които ние сме основното действащо лице и тласъкът към промяна. Те често са и споделена отговорност с други звена. Дизайн системите са страхотен пример. Тръгват от нас. В колаборация с програмистите създаваме техните принципи. А истинските потребители са front-end разработчиците. Там идва и най-голямата стойност, защото в дългосрочен план една такава система редуцира времето за проектиране и за разработка или Time to market. То пък води до по-голяма възвръщаемост за компанията и по-бързо създаване на нови изживявания и иновации, които в същото време са хомогенни.

Друг пример е достъпността на дизайна. За да можем да убедим компанията, в която работим, че това има смисъл, отново трябва да мислим за ефекта и за хляба на масата. 16% от хората в света се намират в неравностойно положение, дали временно или постоянно. Ако продуктът или услугата, която разработваме не са достъпни за тях, бизнесът губи 16% от потенциалния си приход. Отделно, в някои страни по света, спрямо типа продукт или услуга се изисква съответствие с определени нива на стандарта WCAG. Несъответствието може да бъде подсъдимо. И ако организацията не следва стандарта – не ще изкара, но и ще изгуби пари. Няма по-добър катализатор на такива инициативи от дизайнера, заради емпатията, която е нашата движеща сила.

Лектори