Издание 2023   Сесия на конференциятаДен 3 (17 ноември, 2023)09:50-10:20 EET

Тъмната страна на технологиите: насърчаване на дигитално благополучие и емпатия в дизайна

В ерата на дигиталната трансформация технологиите са се превърнали в неизменна част от живота ни, свързайки ни по немислими доскоро начини и моделирайки взаимодействията помежду ни, работата ни и комуникацията. Те притежават забележителната способност да предизвикват положителни промени, да разрешават комплексни казуси и да подпомагат иновациите. В същото време, технологиите имат и една по-тъмна страна – могат несъзнателно да причиняват вреди, да затвърждават отрицателни модели на поведение и да угнетяват връзките между хората.

Презентацията ще разгледа двойствената природа на технологиите и ще изследва същината на отговорния технологичен дизайн. В нея ще наблегнем на това, че технологиите, макар и способни да извършват чудеса, трябва да бъдат ограничавани единствено до цели, които допринасят за създаването на един по-добър свят за всички.

Липсата на ясни етични рамки може да доведе до злоупотреба с технологиите и негативни последици за здравето, обществото и околната среда. Говорейки открито за тъмната страна на технологиите, ние потвърждаваме нуждата от солидни етични рамки, дизайн, който е ориентиран към човека, и фокус върху дигиталното благополучие.

Целта на тази презентация е да вдъхнови дизайнери, учени и инженери да изберат холистичен подход към създаването на технологични решения, който цени еднакво иновациите и отговорното отношение. По този начин акцентираме върху благополучието на всички хора и помагаме за създаването на по-добро дигитално бъдеще, ориентирано още по-силно към човека.

Лектори
Дени Роял

Дени Роял

Chief Design Officer

Дени има 25-годишен опит на ръководни длъжности в сферата на дизайна. В МенторМейт се грижи за разрастването на глобалния екип по UX дизайн. Преди да поеме текущата си роля на Главен директор по дизайн (Chief Design Officer) е заемал ръководни творчески роли в редица водещи фирми за дизайн и в стартъпи.

Той има богат опит с изследвания за нуждите на дизайна, клиентско изживяване, брандинг, поведенчески дизайн, биомимикрия и технологии, който му позволява да подхожда цялостно когато работи с клиенти. Що се отнася до биомимикрията, на света има само около 80 души с обучение по биомимикрия като неговото.

Извън работното място обича да прекарва времето си на открито. Занимава се с планинско колоездене и свободно спускане със ски, кара мотори и лови риба на муха. Наслаждава се и на всичко свързано с храната – от събирането на провизии до готвенето и яденето.