Сесия на конференциятаДен 3 (17 ноември, 2023)09:50-10:20 EETИздание: 2023

Тъмната страна на технологиите: насърчаване на дигитално благополучие и емпатия в дизайна

В ерата на дигиталната трансформация технологиите са се превърнали в неизменна част от живота ни, свързайки ни по немислими доскоро начини и моделирайки взаимодействията помежду ни, работата ни и комуникацията. Те притежават забележителната способност да предизвикват положителни промени, да разрешават комплексни казуси и да подпомагат иновациите. В същото време, технологиите имат и една по-тъмна страна – могат несъзнателно да причиняват вреди, да затвърждават отрицателни модели на поведение и да угнетяват връзките между хората.

Презентацията ще разгледа двойствената природа на технологиите и ще изследва същината на отговорния технологичен дизайн. В нея ще наблегнем на това, че технологиите, макар и способни да извършват чудеса, трябва да бъдат ограничавани единствено до цели, които допринасят за създаването на един по-добър свят за всички.

Липсата на ясни етични рамки може да доведе до злоупотреба с технологиите и негативни последици за здравето, обществото и околната среда. Говорейки открито за тъмната страна на технологиите, ние потвърждаваме нуждата от солидни етични рамки, дизайн, който е ориентиран към човека, и фокус върху дигиталното благополучие.

Целта на тази презентация е да вдъхнови дизайнери, учени и инженери да изберат холистичен подход към създаването на технологични решения, който цени еднакво иновациите и отговорното отношение. По този начин акцентираме върху благополучието на всички хора и помагаме за създаването на по-добро дигитално бъдеще, ориентирано още по-силно към човека.

Лектори