Издание 2023   Сесия на конференциятаДен 3 (17 ноември, 2023)16:30-17:00 EET

Изкуствен интелект и дизайн: От изкуство до етика и обратно

Генеративният изкуствени интелект (ГенИИ) се превърна в основна тема на разговори и дискусии, както и в една нова обширна област, в която ние като дизайнери можем да експериментираме смело, но не и безотговорно.

В тази сесия

  • Ще се запознаете с различните приложения на ИИ в работата на един дизайнер.
  • Ще разгледаме няколко примера за използване на ИИ за дизайн.
  • Ще обсъдим етичните аспекти и потенциални рискове, с които може да се сблъскаме по време на експериментите ни с ГенИИ.

Сесията ще бъде кратко, но важно пътешествие към по-добро разбиране на възможностите и отговорностите, свързани с използването на ИИ в работата ни и прилагането му за по-добро дигиталното бъдеще за нас като професионалисти и за нашите потребители.

Лектори
Веселина Петрова

Веселина Петрова

Старши UX дизайнер & Инструктор по дизайн мислене

Веселина Петрова е с повече от 16 години опит в ИТ сферата с основен фокус върху потребителското изживяване и дизайн мисленето (Design Thinking). Вроденото ѝ любопитство ѝ помага да експериментира с новите технологии, с желание да сподели събрания опит с другите. През последните години трупа опис в преподаването и помага на млади дизайнери с първите им стъпки в сферата.

В момента генеративният изкуствен интелект (GenAI) се превърна в една от темите, които привличат вниманието ѝ. Основният въпрос, на който иска да отговори е: Как изкуственият интелект ще се отрази на работата ни като дизайнери и как ще повлияе на ежедневието ни.